Žemėje auginamas daržoves ir žalumynus, ko gero, esame matę visi. O ar teko girdėti apie daržo lysves, įrengtas vertikaliai? Visai neseniai tokią įrengėme savo Švediškame restorane.
Vertikalusis daržas – kas tai?
Tai uždara ekosistema, leidžianti ištisus metus turėti šviežių žalumynų ir užimanti labai mažai vietos. Net jei turite tik nedidelį plotelį, jame galima išauginti iki dešimt kartų daugiau žalumynų nei įprastoje lysvėje. Dar vienas skirtumas – tokiam daržui visai nereikia dirvožemio, nes vietoj jo naudojami mineralų prisotinto vandens padėklai.
Išmaniai ir tvariai auginami žalumynai
Švediškame restorane įrengtas daržas ne tik vertikalus, bet ir išmanus. Auginimo procesas visiškai automatizuotas: naudojant specialią programinę įrangą, per nuotolį galima stebėti visų žalumynų augimo ciklą, kontroliuoti drėgmę ir temperatūrą, o apšvietimas tobulai atkartoja saulės šviesą.
Tačiau labiausiai juo džiaugiamės dėl kitos priežasties. Vertikaliajame darže žalumynai auga tvariai: be cheminių trąšų ir pesticidų, o vandens sunaudojama net iki 95 proc. mažiau, nei ūkininkaujant tradiciniu būdu. Be to, augindami žalumynus patys, čia pat, restorane, sumažiname logistikos kaštus ir paliekame mažesnį anglies pėdsaką.
Žirnių ūgliai
Dar prieš subręstant žirnių ankštims, galite pasimėgauti jų ūgliais – švelnaus skonio, traškiais ir sultingais. Švediškame restorane jais gardiname keptų daržovių užkandžius su burata.
Lapinių salotų mišinys
Kas gali būti gardžiau už sultingas salotas? Nebent tik jų mišinys! Čia auginame įvairių rūšių lapines ir gūžines salotas, kurios vėliau tampa mūsų patiekalų sudedamąja dalimi.
Koralinės salotos
Salotos „Lollo Rosso“ ir „Lollo Biondo“ žavi ne tik išvaizda. Garbanoti lapai pilni gaivaus skonio, primenančio riešutus ir garstyčias, todėl labai tinka tokiuose patiekaluose kaip salotos su varškės sūriu ir kanapių branduoliais.
Bazilikai
Tai ir kvapnus prieskonis, ir puikus salotų priedas, ir tikra Viduržemio jūros virtuvės pažiba. Šviežius bazilikus labai mėgstame, todėl Švediško restorano valgiaraštyje jų taip rasite.
Mėtos
Šviežios mėtos ypač aromatingos. Jomis galima skaninti beveik viską: nuo mėsos patiekalų iki salotų ir desertų. Būtinai paragaukite morenginio pyragaičio „Pavlova“, kurio mūsų virtuvės šefai neįsivaizduoja be mėtų.
Smalsu pamatyti?
Visus mūsų auginamus žalumynus galite apžiūrėti parduotuvėje Vilniuje, 2 aukšte, prie įėjimo į Švedišką restoraną. O jeigu norisi ir paragauti – užsisakykite patiekalų iš restorano valgiaraščio.