Maistas vaidina svarbų vaidmenį žmonių gyvenime, o jo gamyba, vartojimas ir atliekų šalinimas tiesiogiai susiję su aplinkosauga. Mūsų laikais skanių, daugeliui prieinamų ir naudingų augalinių produktų pasirinkimas didžiulis, todėl imtis pokyčių ir sumažinti savo paliekamą anglies pėdsaką visai nesunku.
Nauja mėsos kukulių versija
Daugeliui žinoma, kad augalinės kilmės maistas aplinką veikia mažiau nei mėsos ar pieno produktai. Tačiau vis dar yra klaidingai manančių, kad tvaresni produktai yra ne tokie skanūs.
Panašu, kad IKEA mėsos kukulių skoniu niekas neabejoja – kasmet pasaulyje jų parduodame apie milijardą. Augaliniai kukuliai HUVUDROLL, kurių sudėtyje nėra nė gramo mėsos, skoniu ir tekstūra nė kiek nenusileidžia savo pirmtakams, todėl valgydami skirtumo galite ir nepastebėti.
Jei vis dar dvejojate, kukuliai HUVUDROLL – puikus įrodymas, kad augalinės kilmės maistas gali būti skanus ir maistingas.
Naujas atliekų gyvenimas
Net jei gyvenate taupiai ir sąmoningai, namuose visada atsiras tam tikras kiekis maisto atliekų. Laimė, jas taip pat galite panaudoti aplinką tausojančiu būdu.
Užuot išmetę virtuvės atliekas, kompostuokite jas savo sode ar balkone. O nupjaustytas daržovių šaknis galite pasilikti ir dar kartą užsiauginti: salotų gūžės ar svogūno apatinę dalį pamerkite virš nedidelio stiklainio su vandeniu ir, kai paleis šaknis, pasodinkite.
Maisto produktų pakuotėms – dėžutėms, stiklainiams, skardinėms – virtuvėje pastatykite atskiras rūšiavimo šiukšliadėžes. Turime įvairių: atskirai pastatomų ir įmontuojamų į virtuvės baldus. Su serija HÅLLBAR namai atrodys tvarkingai, o skirtingos atliekos visada turės savo vietą.
Jau išsirinkote? Patapšnokite sau per petį, nes darote gerą darbą – rūšiuodami palengvinate atliekų perdirbimą ir suteikiate joms naują gyvenimą.
Mažiau pirkinių, mažiau atliekų
Statistika rodo, kad kasmet trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto tampa atliekomis. Sumažinti šį milžinišką skaičių įmanoma – tereikia išsiugdyti keletą naujų įpročių.
Nuėję apsipirkti, į krepšelį dėkite tik tiek ir tuos maisto produktus, kuriuos spėsite suvartoti iki galiojimo termino pabaigos. Grįžę namo, viską išrūšiuokite į skaidrius indelius – taip maisto produktai ilgiau išliks švieži, o jūs nepamiršite, ko turite.
Vakarienės likučius taip pat pasilikite, sandariame indelyje jie jausis kur kas geriau nei šiukšliadėžėje. Laikykite šaldytuve iki kitos dienos pietų arba užšaldykite ilgesniam laikui – tam puikiai tiks stikliniai indeliai IKEA 365+, kuriuose maistą galima ne tik laikyti, bet ir šildyti orkaitėje ar patiekti į stalą. Kai vienas indas tinka viskam, ir plauti reikia mažiau.